ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Συνδημότισσες & Συνδημότες
Φίλες & Φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την ανταπόκρισή σας  στο αποψινό κάλεσμα του συνδυασμού μας .
Σήμερα με το βροντερό σας παρόν κάνατε το ζωντανό γκάλοπ της νίκης .
Σήμερα η παρουσία σας εδώ μας δίνει δύναμη και εντολή να δώσουμε το νικηφόρο αγώνα για να πετύχουμε το όνειρό σας που είναι και δικό μας για την πόλη που αγαπάμε την πόλη που   θέλουμε με Ανθρώπινο πρόσωπο, την πόλη που ζούμε και μεγαλώνουν τα παιδιά μας.
Η παρουσία σας δείχνει πόση μεγάλη είναι η επιθυμία σας να ξαναζωντανέψει η πόλη μας από την αδράνεια και τον λήθαργο που την έχει οδηγήσει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή    του γιατρού   Λαζαρόπουλου.
Στις 7 Νοέμβρη στις εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αναμετρώνται απλά παρατάξεις και πρόσωπα. Αναμετρώνται   διαφορετικές επιλογές.
Η συντηρητική  & η προοδευτική πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δυο Ξένοι στην ίδια πόλη.
Η συντηρητική πρόταση βλέπει τον Δήμο, την Τοπική αυτοδιοίκηση ως μέρος του πελατειακού συστήματος, δίνοντας υποσχέσεις για διορισμούς σε ανέργους, παίζει με τα όνειρα των νέων και εκμεταλλεύεται αναξιοπαθούντες .
Η προοδευτική πρόταση βλέπει τον Δήμο , την Τοπική Αυτοδιοίκηση βάθρο της Δημοκρατίας, της Αξιοκρατίας και δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους προωθώντας τους   Άριστους και όχι τους Αρεστούς.
 Η συντηρητική πρόταση θέλει τους πολίτες θεατές , απόντες και αμέτοχους  να αποφασίζει αυτή χωρίς αυτούς.
Η προοδευτική πρόταση θέλει τους πολίτες  ενεργούς με συμμετοχή στις διαδικασίες, πρωταγωνιστές στις αποφάσεις και να θέτουν τα προβλήματα που τους αφορούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η συντήρηση θέλει το Δήμο μηχανισμό κομματικής εξουσίας και τους εργαζόμενους σ’ αυτόν εξαρτήματά του.
Η πρόοδος θέλει το Δήμο θεσμικό Εταίρο με αυτοτέλεια και τους εργαζόμενους ανεξάρτητους και δημιουργικούς.
Η προοδευτική πρόταση τολμά και κάνει επανάσταση και τομές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Δημιουργεί Δήμους με οικονομική ανεξαρτησία, διοικητική αυτονομία, με κανόνες και κώδικες πολιτικής δεοντολογίας και διαφάνειας, όπως απαιτεί η εποχή της εξέλιξης και των ανατροπών .
Ως πολίτες του Αγ. Δημητρίου ζούμε σήμερα την πολιτική της αδράνειας και της  βαθειάς νάρκωσης , που για τέσσερα χρόνια εφάρμοσαν αυτοί που μας υποσχέθηκαν αλλαγή σελίδας το 2006 και κατάντησαν το Δήμο μας ασθενή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας . Δε θέλουμε πια άλλους Γιατρούς. Δεν είμαστε άρρωστοι στον Αγ. Δημήτριο. Το πείραμα με τους γιατρούς απέτυχε παταγωδώς. Μέχρι εδώ ! Φτάνει πια !
Η απερχόμενη Διοίκηση και ο  Δήμαρχος  ξέχασαν  την καθημερινότητα ( βρώμικη πόλη, οι υπηρεσίες υπολειτουργούν οι  πολίτες ταλαιπωρούνται)
               Κοιτάξτε γύρω σας βλέπετε καμιά αλλαγή ,? στη γειτονία σας  άλλαξε τίποτα ?
Για τέσσερα χρόνια δεν έκαναν κανένα έργο ανάπτυξης και υποδομής.
Το πρώτο τους έργο ήτανε η κατασκευή νέων οστεοθηκών στο Νεκροταφείο, αλλά με διπλασιασμό των τελών ενοικίασης για τον δημότη.  Ενώ δεν παρέλειψαν να ξοδέψουν   περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να ανακατασκευάσουν το Δημαρχιακό Μέγαρο με γυψοσανίδες και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό, με ανάθεση  στον εργολάβο. Είναι σύμπτωση?
Ξέχασα!!   Κάνουν εδώ και λίγο καιρό μικρό παρεμβάσεις   βιτρίνας  μήπως  και σας ξεγελάσουν προεκλογικά.
Τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας, το ρέμα της Πικροδάφνης, ο Ασύρματος, ο υποσταθμός της ΔΕΗ, τα νεκροταφεία, δεν τους απασχόλησαν καθόλου. Μπορώ να πω ότι σήμερα βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν και το 2006.
Ξέχασαν τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Ίσως  γιατί  τα θεωρούν πολυτέλεια. Η πολιτική για την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εγκαταλείφθηκε. Το πράσινο ελαττώνεται αντί να αυξάνεται.
Η συγκοινωνία πελαγοδρομεί και ο πολίτης  χάνει το δρόμο του στις μετακινήσεις του. Το κυκλοφοριακό  κόλαση. Η δημοτική συγκοινωνία δεν βοηθάει γιατί ο πολίτης αγνοεί το πότε θα περάσει για να την χρησιμοποιεί.
Η κοινωνική πολιτική του Δήμου  έμεινε στάσιμη, τα διαγνωστικά ιατρεία του ΙΚΑ χάθηκαν, παρ’ ότι ο γιατρός προϋπήρξε Δντής του ΙΚΑ στο Δήμο μας.  Τα Δημοτικά ιατρεία απλά λειτουργούν (χάριν στο φιλότιμο των εργαζομένων)
Τα σχολεία συντηρούνται ανεπαρκώς. Προχθές   σοβάδες    πέσανε στο 3ο Γυμνάσιο και έστειλαν 4 μαθητές στο νοσοκομείο)
Ξέχασαν τους επαγγελματίες και την τόνωση της ντόπιας αγοράς, τους νέους (υπολειτουργούν  την κοινότητα νέων),τους άνεργους  κλπ.
Οι υπηρεσίες του Δήμου αντί να αναβαθμίζονται με τη σύγχρονη τεχνολογία, παραμένουν στάσιμες και αναποτελεσματικές.
Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετά ακόμα για τα χαμένα τέσσερα χρόνια και το κατάντημα που οδηγήθηκε ο Δήμος μας, αλλά τα αναλύουν αυτά με μεγαλύτερες λεπτομέρειες οι χθεσινοί του συνεργάτες που τον εγκατέλειψαν  μέχρι σήμερα. (στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι εδώ και αρκετό καιρό μειοψηφία.
Φίλες και Φίλοι,
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν το πλέον συγκεντρωτικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επαναστατική μεταρρύθμιση που μεταβιβάζει καθοριστικές αρμοδιότητες , δημιουργεί  τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικούς  Δήμους , αναγκαίους στην ανάπτυξη της χώρας.
Ο Δήμος πρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί την τοπική Ανάπτυξη σε συνεργασία με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και την συμμετοχή των πολιτών.  
Η Δημιουργική Ενότητα για Ανθρώπινη Πόλη έχει σαν πρώτο της στόχο την συμμετοχή του δημότη, γιατί πιστεύουμε ότι το ζωντάνεμα της Πόλης θα ξεκινήσει απ το ζωντάνεμα της γειτονιάς. Η συμμετοχή του πολίτη είναι δύναμη ιδεών, προτάσεων στήριξης ,αλλά και αυστηρού ελέγχου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε ευρύτατη κοινωνική διαβούλευση και συνδιαμόρφωση πολιτικών.  Εμείς τη συμμετοχή  την κάνουμε πράξη από τώρα και θα συνεχίσουμε όταν γίνουμε Δημοτική Αρχή. Αφουγκραζόμαστε  τα προβλήματα, τις ιδέες και τις προτάσεις των ενεργών πολιτών γιατί πιστεύουμε ότι οι πολίτες είναι η μεγάλη δύναμη ανάπτυξης της πόλης μας.
Σε κάθε γειτονιά οι κάτοικοί της γνωρίζουν τα προβλήματά τους καλύτερα από τον κάθε ένα από εμάς. Συνήθως προτείνουν και τις λύσεις σ’ αυτά.
Ο Δήμος πρέπει να υλοποιεί τις λύσεις αξιοποιώντας τις ιδέες των πολιτών. Η πορεία μας στις γειτονιές του δήμου τον τελευταίο καιρό  απέδειξε ότι οι πολίτες  εκτός από την αναφορά των προβλημάτων που τους ταλανίζει, γνώριζαν και τις λύσεις  σ’ αυτά. Γνώριζαν που χρειάζεται παιδικός σταθμός , σχολείο, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, παρεμβάσεις σε οδικές αρτηρίες ακόμα και διανοίξεις δρόμων. Γνώριζαν τα προβλήματα της συγκοινωνίας και πρότειναν λύσεις. Γνώριζαν τα μεγάλα προβλήματα της πόλης  και είχαν θέση και προτάσεις.  Η πορεία μας αυτή, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει , θα συνεχιστεί και θα είναι η πυξίδα μας στο σχεδιασμό του προγράμματος της τετραετίας που θα ακολουθήσει. Πως μπορείς να προτείνεις λύσεις σε προβλήματα, μικρά ή μεγάλα για τη πόλη σου χωρίς τις ιδέες και τις προτάσεις των κατοίκων της. Δεν  αποφασίζουμε εμείς  για σας. Εσείς προτείνεται και εμείς μελετάμε και υλοποιούμε.
Το ζωντάνεμα της γειτονιάς είναι η μικρή αποκέντρωση του Δήμου που με τη συμμετοχή θα οδηγηθούμε στη κοινωνία της ευθύνης και συνακόλουθα στην ανάκαμψη από την κρίση
Η λογική της ελάχιστης προσπάθειας των πολιτών, οι πελατειακές λογικές του ρουσφετιού και η κοινωνία των τηλεθεατών του καναπέ πρέπει να λάβει τέλος.
Οι πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η Δημοτική Αρχή δεν αποτελείται από πολύ διανοούμενους σωτήρες  και ο μεγάλος πατερούλης το Κράτος δεν είναι πια ο προστάτης/ χρηματοδότης. Με τη διοικητική μεταρρύθμιση  η χρηματοδότηση των ΟΤΑ γίνεται με θεσμοθετημένους  πόρους και όχι σε εξάρτηση με την φιλική ή όχι προσκείμενη κυβέρνηση στον εκάστοτε Δήμαρχο.
Όλοι στη γειτονιά οφείλουν   να ενεργοποιηθούν, να διαμορφώσουν , να συνεργασθούν για να αναπτύξουν τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό , τη Παιδεία. Να παλέψουν και να απαιτήσουν καλύτερη υγεία, ευέλικτες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, καθαρό και σύγχρονο περιβάλλον. Να δημιουργήσουν τη δική τους  αγορά, ακόμα και αν χρειαστεί να γυρίσουν τη πλάτη στις πολυεθνικές και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ακόμα στα δύσκολα θέματα να ενεργοποιήσουν τα τοπικά δημοψηφίσματα.
Δέσμευση μας είναι ότι θα δημιουργήσουμε εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας  ώστε ο Δήμος να μην είναι ξεκομμένος από την κοινωνία και τις κοινωνικές δυνάμεις της Πόλης μας, ότι θα δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε :
Το Περιβάλλον και η ποιότητα ζωής να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την καθημερινότητα.
Η κοινωνική πολιτική να στοχεύει στην  στήριξη και στην προσφορά στις ασθενείς  ομάδες  (άνεργους, μικροσυνταξιούχους άτομα με ειδικές ανάγκες , από τα παιδιά μέχρι την τέταρτη ηλικία).
Η Παιδεία και ο Πολιτισμός  να σηματοδοτούν το μέλλον και την Ιστορία του τόπου μας.
Η συγκοινωνία και οι μεταφορές  να  εξυπηρετούν  τους  πολίτες .
 Οι Μετανάστες να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία, εφ’ όσον το επιθυμούν, χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό.


Φίλες και Φίλοι,
Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά δεν οφείλουμε σε κανένα τίποτα. Δεν δεσμευόμαστε από αδιαφανή συμφέροντα. Έχουμε γνώμονα το συμφέρον της Πόλης μας και των συμπολιτών μας.
Ο λαός  λέει.: Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Εμείς το επεκτείνουμε,     «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ».
Διαφάνεια στη διοίκηση και διαχείριση. Θα αναρτούμε στο διαδίκτυο τον προϋπολογισμό του Δήμου και των φορέων του, καθώς  και τον απολογισμό τους.
Τα οικονομικά του Δήμου, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα και κάθε μορφή προμήθειας (ο πολίτης θα γνωρίζει πού πηγαίνει το κάθε € που δαπανάται). Ακόμη θα αναρτώνται και όλες οι αποφάσεις και πράξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών.
Διαφάνεια σημαίνει, απλούστευση διαδικασιών στις υπηρεσίες προς τους πολίτες, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες με την πλήρη μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση του Δήμου.
Διαφάνεια σημαίνει θεσμοθέτηση του ρόλου των εργαζομένων στο Δήμο.
Διαφάνεια σημαίνει ο Δήμος υπηρετεί δυναμικά και αποτελεσματικά τον πολίτη και έχει μαζί του σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης.
 Διαφάνεια σημαίνει λογοδοσία  της Δημοτικής Αρχής στο πολίτη και στην τοπική κοινωνία σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι όποτε μας βολεύει.
Στις 7 Νοέμβρη καθίσταται αναγκαίο ο  Αγ.  Δημήτριος να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την πρόοδο για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21 ου αιώνα.
Την Ανάπτυξη και το δικαίωμα στην Εργασία. Σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της Πόλης.
Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε μακρύτερα. Κλείσαμε ένα κύκλο μεγάλων αγώνων και κατακτήσεων. Σήμερα είναι ο καιρός να ανοίξουμε την πόρτα ώστε να κατακτήσουμε καινούργιους στόχους. Έτσι απαιτεί η πρόοδος και η δημοκρατία. Μας ακολουθούν άνθρωποι από όλους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους της Πόλης μας. Μας στηρίζουν πολίτες από όλο το   πολιτικό φάσμα του τόπου μας,  διατηρούν την αυτονομία των ιδεών τους και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, δεν φανατίζονται όμως από κομματικές ταμπέλες και ταυτότητες. Μας εμπιστεύονται οι νέες και οι νέοι που δίνουν φρέσκες ιδέες και προτάσεις για το όραμα μιας διαφορετικής πόλης, μιας πόλης με θέση και υπόσταση στο μέλλον.
Κοινός στόχος όλων μας είναι να φέρουμε την πολιτική αλλαγή στο χώρο του Δήμου, μια αλλαγή που περνάει μέσα από την ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές.
Η αλλαγή αυτή συνδέεται άμεσα με την καθιέρωση της διαβούλευσης και της συναίνεσης και όχι της διαπραγμάτευσης, του εκβιασμού και της απειλής των αδιεξόδων.
Η αλλαγή αυτή σημαίνει τα πρόσωπα να εξυπηρετούν τους θεσμούς με διαφάνεια και δημοκρατία και όχι οι θεσμοί να υπηρετούν τους αντιπροσώπους τους.
Για να πετύχουμε το ξαναζωντάνεμα του Δήμου μας και να τον ξαναβάλουμε σε τροχιά προόδου πρέπει όλες μαζί οι δυνάμεις της προοδευτικής παράταξης να ενώσουν τα κομμάτια τους, να παραμερίσουν τα μικροκοσμικά συμφέροντα του εγώ και του θέλω που οδηγούν στον αποκλεισμό από τις εξελίξεις, να μετριαστούν οι προσωπικές φιλοδοξίες, να δουλέψουμε με το εμείς, να σκεφθούμε ότι προέχει   μόνο το μέλλον του Δήμου και όλοι μαζί να συμπορευτούμε.

Συναγωνιστές του χθες, ενωμένοι ξεκινήσαμε την πορεία μας, δώσαμε μάχες, πετύχαμε νίκες, δώσαμε νόημα στο όραμά μας, κάναμε όμως λάθη και παραλήψεις. Τώρα για άλλη μια φορά σας καλώ να γίνουμε συνοδοιπόροι του αύριο και μαζί με τις νέες και τους νέους που μας ακολουθούν και μας πιστεύουν, να ξαναδούμε τον Άγιο Δημήτριο  πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Καλώ εσάς που σας πίκρανε η πολιτική μας παράταξη να ξεπεράσετε τους όποιους προβληματισμούς σας  και να στρατευτείτε ενεργά μαζί μας για την αναγέννηση της πόλης μας. Μας έχει όλους ανάγκη.
Καλώ επίσης όλους τους πολίτες του Δήμου μας που αδρανείς και απαθείς παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις, να συστρατευθούν μαζί μας και όλοι μαζί , καθένας με τη γνώση, την εμπειρία, αγωνιστική διάθεση, ενωμένοι να φέρουμε την άνοιξη στην πόλη μας. Για όλους υπάρχει ρόλος και όλοι μαζί είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε.
Φίλοι συνδημότες, ποτέ δεν μιλώ για τον εαυτό μου. Όμως πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση γιατί ο Φάνης.
Πρέπει να ξεκαθαρίσω μια για πάντα τη θέση μου.   
Με γνωρίζεται πολλά χρόνια. Όλοι μαζί έχουμε δώσει αγώνες και πετύχαμε πολλά. Ποτέ δεν πρόταξα το εγώ μου. Πάντα αγωνιζόμουν με γνώμονα το εμείς. Ποτέ δεν υπονόμευσα κανένα προσωπικά, ούτε το συμφέρον της Δημοτικής Παράταξης. Ήμουν πάντα στρατιώτης και έδινα μαζί σας αγώνες σε κάθε κοινωνικοπολιτικό μετερίζι που βρεθήκαμε.
Ποτέ δεν χρησιμοποίησα υπόγειες διαδρομές και πισώπλατα χτυπήματα αν και κάποιοι παρεξήγησαν τις προθέσεις μου. Πάντα αγωνιζόμουν ενάντια στον ταξικό μας αντίπαλο που είναι η αδράνεια και η απραξία.
Με γνωρίζετε από την μακρόχρονη πορεία μου στα δημοτικά σαν δημοτικό Σύμβουλο, Αντιδήμαρχο, κ.λ.π., είμαι ο άνθρωπος που γνωρίζετε από το έργο μου και την προσφορά μου στην παράταξη που ανήκα και το 2006 έχασε τη μάχη των εκλογών από λάθη τακτικής και ατολμίας.
Τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στην αντιπολίτευση, βλέποντας την αποσύνθεση που γίνεται στην πόλη μας, τον ελλιπή συντονισμό της παράταξής μας, κουβεντιάζοντας καθημερινά με φίλους, συντρόφους και κατοίκους της πόλης μας και μετά από πολύ σκέψη και προβληματισμό, συναποφασίσαμε και δημιουργήσαμε τη νέα Δημοτική παράταξη που σήμερα τιμάτε με την παρουσία σας και στην οποία με βάλατε μπροστάρη. 
Με εμπιστευτήκατε ως επικεφαλή αυτής της νέας Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης γιατί είμαι αυτός που ενώνει Πολιτικές Παρατάξεις, αυτός που ενώνει Δημοτικές Παρατάξεις, αυτός που ενώνει ανθρώπους, ιδέες και εγγυάται την ενότητα του σήμερα και του αύριο που είναι απαραίτητη για το μέλλον της πόλης μας.
Αισθάνομαι άσχημα που μιλάω για μένα. Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά. Από εδώ  και πέρα θα μιλάω μόνο για εμάς .
Όραμά μου είναι η ενότητα και η συμμετοχή των πολιτών σε διαβούλευση σε καίρια θέματα, καλώ τους πολίτες, να αξιολογήσουν  τα πιστεύω μας, τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας  και να μας κρίνουν πριν αποφασίσουν.
Το ψηφοδέλτιο της Νίκης αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων του Αγίου Δημητρίου.
Προσπαθήσαμε να παντρέψουμε την πείρα των μεγάλων με τον ενθουσιασμό και το μεράκι των νέων για δημιουργική δουλειά.
Είναι άνθρωποι που κουβαλούν στην φαρέτρα τους νέες ιδέες, πιστεύουν στη δύναμη της συμμετοχής του πολίτη και στην ομαδική δουλειά.
Έχουν πίστη στο διάλογο, στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη διαφάνεια παντού, γιατί έτσι αποφεύγουν τα πειράματα για λάθος.  Κάνουν ρήξη με το αναχρονιστικό και αδρανές χθες γιατί θέλουν όλοι μαζί να οικοδομήσουμε ένα μοντέρνο και ανθρώπινο αύριο.
Έχουν πίστη και μεράκι να υλοποιήσουν την μεγάλη τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κάνουν το Δήμο να υπηρετεί τον πολίτη.
Όλοι μαζί, εσείς και εμείς μπροστάρηδες, θα κάνουμε την ανατροπή, θα φέρουμε την ανατολή στην πόλη μας.
Όλοι μαζί πάμε μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου