Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Ομιλία του επικεφαλή της παράταξης Φάνη Οικονομάκου

στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 19/11/2013

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκετε σε μια τραγική κατάσταση. Βιώνουμε την κρίση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής , οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Μια κρίση που προκάλεσαν τα ντόπια και ξένα οικονομικά συμφέροντα, σε συνεργασία με το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η χώρα να βαθαίνει στην ύφεση, η ανεργία να κτυπάει κόκκινο, ο λαός να εξαθλιώνεται(το 1/3 των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης.) Οι νέοι της χώρας έχουν ανεργία 60%

Η κεντρική κυβέρνηση έχει καταντήσει να είναι υπάλληλος της Τρόικας (ΔΝΤ,  ΕΕ και ΚΕΤ)  μιλούν με νούμερα και ξεζουμίζουν τον Ελληνικό λαό.

Κατόρθωσαν να καταργήσουν το δικαίωμα στην εργασία (εφαρμόζοντας μείωση μισθών – ημερομισθίων, απολύσεις, μειώσεις συντάξεων κλπ) καθιερώνοντας προγράμματα  με μισθό 300-400ευρώ/μήνα.

Γκρεμίζουν τα όνειρα και κλέβουν την περιουσία βάζοντας φόρους στην ακίνητη περιουσία που είναι 7-8 φορές περισσότεροι από το 2010, με σκοπό να περιέλθει στις ντόπιες και ξένες τράπεζες.

Ισοπέδωσαν το κοινωνικό κράτος στο όνομα και την υποταγή στα διαδοχικά μνημόνια που  άλλοι ψήφισαν αρχικά, άλλοι προσκύνησαν στη πορεία, κάποιοι πολιτικοί αεριτζήδες αρνούνται σήμερα τα έργα που χθες με ζήλο υποστήριζαν.

Ίσως αυτά που λέω να φαίνονται υπερβολικά, δυστυχώς όμως είναι η ωμή αλήθεια.

Το κεντρικό πολιτικό σύστημα παραπαίει, η κυβέρνηση δρα σαν εισπρακτική εταιρεία, η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη πιστευτές και εναλλακτικές λύσεις και δυστυχώς στρέφουν τον απελπισμένο λαό στους λαοπλάνους για να ακούσουν αυτά που θέλουν.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα ας έλθουμε να μελετήσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου μας.

Με λύπη μου βλέπω ότι είναι  ένας προϋπολογισμός που κατοπτρίζει το ψυχρό πρόσωπο της κεντρικής εξουσίας και στη Τοπική Κοινωνία.

Είναι ένας προϋπολογισμός που ξεχνάει τον παράγοντα άνθρωπο, ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να κάνει μια διαχείριση εξουσίας  λόγω εκλογών το προσεχή Μάιο, βάζοντας στο περιθώριο τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

1.     Δεν προβλέπει έστω μια δράση για τους νέους που η γενιά μας  οδήγησε  στο περιθώριο, αποκαλώντας τους  χαμένη γενιά

2.     Που είναι το κοινωνικό πρόσωπο της Διοίκησης για:

·        Ανεργία – καμία πρόταση

·        Ασθενείς ομάδες – καμία παροχή

·        Αμεα – συνεχιζόμενη αδιαφορία

·        Φτώχεια (μαζί με την εκκλησία ας δώσουμε ένα πιάτο φαί στους πεινασμένους)

·        Υγεία – στα πρόθυρα κλεισίματος του ΕΟΠΠΥ στο Δήμο μας. Υπολειτουργούν τα ΚΑΠΗ –δημοτικά ιατρεία και όλα τα κοινωνικά προγράμματα

 

3.     Που είναι η συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής στο ζωντάνεμα της κοινωνίας του Αγίου    Δημητρίου σε φορείς όπως πολιτιστικοί και εθιμοτυπικοί σύλλογοι (δεν θέλετε πολιτισμό στη πόλη; Θέλετε να τους οδηγήστε σε αφανισμό;), στα αθλητικά σωματεία οι επιχορηγήσεις να γίνονται με δίκαιο τρόπο και όχι  κατά το δοκούν και  σε ορισμένους.

Δράση για τους επαγγελματίες, και μικρομεσαίους της πόλης για το ζωντάνεμα της τοπικής αγοράς.

4.     Ποιες είναι οι παρεμβάσεις για την ποιότητα ζωής

·        Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις- μήπως εξαντλείται η προσπάθεια σας στο λαχανόκηπο και τώρα προτείνετε τη δημιουργία  βοτανικού κήπου?

·        Αναπλάσεις χώρων

·        Έργα υποδομών(αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, ρυμοτομικά)

·        Καθημερινότητα(καθαριότητα, έκτατες παρεμβάσεις – αύξηση πρασίνου)

 

5.     ΕΡΓΑ διεκδικώντας πόρους από τρίτους ΕΣΠΑ.
             Λεωφόρος Αγ. Δημήτριου (καθαρές κουβέντες, θέλετε να γίνει ή όχι;)

             Ρέμα  Πικροδάφνης (το ίδιο)

             Έργα υποδομών

 Παιδικοί σταθμοί
 
            Δράσεις από κοινοτικές παροχές (κοινωνική εργασία κλπ)

Υπουργεία και κρατικούς φορείς

Φυσικά η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να οραματίζεται προϋπολογισμό που να εξυπηρετεί τους πολίτες για έναν απλό λόγο: Προσπαθεί να κάνει μια απλή διαχείριση χωρίς να σκέφτεται τους πολίτες. Για τη Δημοτική Αρχή ευδοκιμούν οι αριθμοί. Προτιμούν να λένε έχουμε αποθεματικό και ας πεθαίνει ο λαός.

Αφού έχουν σαν έσοδα

·        Τα ανταποδοτικά

·        Τους ΚΑΠ-ΣΑΤΑ

·        Ελάχιστες επιχορηγήσεις

Ποιες διεκδικήσεις έχετε σε φορείς από ευρωπαϊκούς πόρους?

Ποιες διεκδικήσεις έχετε κάνει για έργα  από Ευρωπαϊκούς πόρους όπως το ΕΣΠΑ; Είμαστε από τους Δήμους με τις λιγότερες προτάσεις.
Μπορείτε να δικαιολογηθείτε ότι οι Δημόσιες επενδύσεις είναι μηδέν και ότι λεφτά δεν υπάρχουν, γνωρίζετε όμως, ότι για κάποιους υπάρχουν αρκεί να τα διεκδικείς για να τα πάρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου