Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

                                                      

                                                                    
                                                                     Προς:  Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου 
                                                                     Αγ. Δημητρίου
                                                                     (Με την παράκληση να εισαχθεί για συζήτηση 
                                                                      σε Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου)
                                                                        
                                                                      Ημ/νία: 17 Νοεμβρίου 2014
                                                                      Αριθ. Πρωτοκόλλου : 41899

Θέμα: Ο Δήμος μας σε σχέση με τις Αναπλάσεις του Παραλιακού Μετώπου

Κύριε Πρόεδρε,

 Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη νότια ζώνη της Αθήνας  και των όμορων δήμων παρατηρείται μία πανσπερμία αναπτυξιακών έργων.
Από ότι δείχνουν τα βάσιμα έως τώρα στοιχεία μας από τις συντελούμενες αποπερατώσεις, κατακυρώσεις διαγωνισμών & δημοπρατήσεις των έργων, οι περιοχές των γειτονικών με τον δικό μας Δήμο, φαίνεται ότι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και προόδου, συνδυαστικά και με τα άλλα μεγάλα έργα που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, με κατάληξη το υπό-διαμόρφωση παραλιακό μέτωπο.
Ενδεικτικά σας ενημερώνω για τα παρακάτω έργα τα οποία έχουν αποπερατωθεί ή είναι ήδη σε εξέλιξη ή σε διαδικασία ανάδειξης εργολάβου, με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2015-2017.


ΔΗΜΟΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ
Μαρίνα Φλοίσβου (απόσταση από Δήμο Αγίου Δημητρίου 3,5 χλμ)
Ολοκληρωμένο έργο

Το έργο έχει ήδη αποπερατωθεί πρόσφατα και αποτελεί την πρώτη μαρίνα υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα με δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού σκαφών (σκάφη αναψυχής και πολυτελείς θαλαμηγοί), η οποία περιλαμβάνει ποικίλες χρήσεις αναψυχής (αναψυκτήρια/ εστιατόρια), εμπορικές δραστηριότητες και χώρους ελεύθερης πρόσβασης στο κοινό.
Μια έκταση 56.000τ.μ. αναβαθμίστηκε, συμπεριλαμβανομένων και 3.800τ.μ. διαμορφωμένου χώρου, όπου ιδιοκτήτες σκαφών και επισκέπτες της μαρίνας μπορούν να απολαύσουν μια σειρά 34 διαφορετικών μονάδων για εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως εστιατόρια, καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα.
 Από την ολοκλήρωση του έργου μέχρι σήμερα, η πληρότητα στη μίσθωση των χώρων της Μαρίνας Φλοίσβου αγγίζει το 94% και η επισκεψιμότητα της εγκατάστασης από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής διατηρείται πάντοτε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ & ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ
Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) (Απόσταση από Δήμου. Αγ. Δημητρίου 4,5 χλμ)
 Χρονοδιάγραμμα Αποπεράτωσης έργου 2016

Στο Κέντρο Πολιτισμού που χτίζει το Ίδρυμα του Σταύρου Νιάρχου στο Δέλτα του Φαλήρου με επένδυση του ιδρύματος, ύψους 560 εκατ. ευρώ, πρόκειται να  λειτουργήσει η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η δημιουργία πάρκου 170.000 τμ.
Η Αθήνα θα αποκτήσει ένα πολύπλευρο πολιτιστικό κέντρο παγκόσμιου επιπέδου – με όλη τη συνακόλουθη διεθνή αναγνώριση.
Το ΚΠΙΣΝ πρόκειται να λειτουργήσει ως υπόδειγμα περιβαλλοντικής αειφορίας στην Ελλάδα και θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για όλα τα μελλοντικά έργα υποδομών
Το έργο, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την αναδιαμόρφωση μιας πολύ σημαντικής περιοχής της νοτιοανατολικής Αθήνας με πρόσωπο προς το παραλιακό μέτωπο  με μεγάλα οφέλη για την οικονομία και διπλασιάζοντας την επιφάνεια πρασίνου ανά κάτοικο, για τους δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της μελέτης  επίδρασης της επένδυσης του (ΚΠΙΣΝ)  η αντικειμενική αξία των ακινήτων και της γης στις όμορες περιοχές εκτιμάται ότι θα ανέβει μεταξύ 5 – 30%.

ΜΟΣΧΑΤΟ-ΦΑΛΗΡΟ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
(απόσταση από όριο Δήμο. Αγ. Δημητρίου 5 χλμ)

(Έργο προς δημοπράτηση Οκτώβρης 2014 με εξασφαλισμένου πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 , προϋπολογισμός έργου, 230 εκ ευρώ).
Η ανάπλαση αφορά έκταση περίπου 600 στρεμμάτων (την παραλία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας), ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισσού.
 Τα σημαντικότερα τεχνικά έργα αφορούν την εγκάρσια  μετατόπιση  (ανάμεσα στους κόμβους Κηφισού και Συγγρού, περίπου 1-2 χλμ.) κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα  και τη βύθιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος   σύμφωνα με την προ-μελέτη ,  - με σκοπό να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πεζούς και ποδηλάτες.
Πάνω από την Ποσειδώνος θα κατασκευαστεί το πάρκο και όλα τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης.
 Ενδεικτικά, στην θέση της υφιστάμενης Λεωφόρου Ποσειδώνος που μετατίθεται, προβλέπονται δύο φυσικές κοιλάδες πρασίνου, μία στο Μοσχάτο και μία στην Καλλιθέα, οι οποίες θα είναι βατές από πεζούς και θα λειτουργούν και ως φυσικά αντιπλημμυρικά έργα έτσι ώστε στην ανεκμετάλλευτη επιφάνεια της περιοχής να δημιουργηθεί το μητροπολιτικό κέντρο συνδέοντας έτσι την πόλη με την θάλασσα.
Η αξιοποίηση περιλαμβάνει την υλοποίηση του συνεδριακού κέντρου στο πρώην γήπεδο Τάε Κβο Ντο, η δημιουργία αθλητικών χρήσεων, μαρίνας και οικολογικού πάρκου.
 Τέλος, στα υποστηρικτικά έργα και για την άρδευση του εκτεταμένου νέου πρασίνου έχει προβλεφθεί η δημιουργία Κέντρου Ανάκτησης Νερού Ελαιώνα από την υγρή φάση των λυμάτων του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού με υπόγεια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας και επιστροφή της Ιλύος στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ - 1η Φάση υλοποίησης Νότιου Άξονα, Γκάζι-Φάληρο 11 χλμ.
(Υπογράφθηκε η σύμβαση με την ανάδοχη εταιρεία του έργου, αποπεράτωση 1ης φάσης νότιου άξονα Γκάζι – Φάληρο, μήκους 11 χλμ το 2015, κόστος 2,2 εκ. ευρώ).
 (Σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της μελέτης και η διαβούλευση με άλλους 8 Δήμους για την κατακύρωση του διαγωνισμού για το βόρειο τμήμα του ποδηλατοδρόμου Γκάζι-Κηφισιά).
Σύμφωνα με τις μελέτες ο νέος ποδηλατόδρομος θα καταλήγει στο υπό-διαμόρφωση Νέο Παραλιακό Μέτωπο της Αττικής, θα διέρχεται πλησίον αρχαιολογικών χώρων, θα έχει ήπιες
κλήσεις, ενώ βασικός στόχος του νέου ποδηλατοδρόμου είναι να συνδέσει το κέντρο της Αθήνας με τις  μη-προνομιούχες περιοχές του λεκανοπεδίου.
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (απόσταση από Αγ. Δημητρίου 4,5 χλμ)

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Με βάση την έως τώρα κατάθεση της μελέτης αξιοποίησης του έργου από τον ανάδοχο, η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη οικιστικών ζωνών, ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και καταστημάτων, θεματικών πάρκων, μουσείων τέχνης και πολιτισμού, υπαίθριων πολιτιστικών χώρων,  χώρων αθλητισμού και αναψυχής, , ενώ κεντρικό στοιχείο της επένδυσης είναι η δημιουργία & συντήρηση ενός πάρκου 2.000.000 εκ. τμ και η αναβάθμιση της υπάρχουσας μαρίνας και του παραλιακού μετώπου με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.
Όπως γίνεται αντιληπτό  τα παραπάνω αναπτυξιακά έργα που συντελούνται στους όμορους Δήμους και σε τόσο μικρή απόσταση από τον δικό μας Δήμο, έχουν ως κοινό παρονομαστή τον χωροταξικό  προσανατολισμό των έργων υποδομής προς στο παραλιακό μέτωπο, συνδέοντας την πόλη με την θάλασσα.
Το υπό-διαμόρφωση Νέο Παραλιακό Μέτωπο της  Αθήνας από το Φάληρο έως το Ελληνικό, πρόκειται να γίνει ο Νέος πόλος έλξης  των κατοίκων και τουριστών του λεκανοπεδίου Αττικής για την επόμενη  τουλάχιστον 10ετία, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην οικονομική, πολιτιστική, τουριστική ,περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη των όμορων περιοχών.
Σημαντικό στοιχείο αυτού του υπό-διαμόρφωση μοντέλου ανάπτυξης προς το παραλιακό μέτωπο είναι η προσβασιμότητα του μεγάλου όγκου  προς αυτές τις περιοχές αλλά και τις ενδιάμεσες  περιοχές που  θα εισέρχονται οι επισκέπτες.
Ως προς την προσβασιμότητα μέσω των ΜΜΜ έχει ήδη ξεκινήσει η επέκταση του ΤΡΑΜ από το Ν. Φάληρο έως τον Πειραιά,  ολοκληρώνοντας έτσι την απ’ ευθείας σύνδεση του παραλιακού άξονα με τον Πειραιά μέσω του Τραμ αλλά και η επέκταση της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ (από Αγ. Βαρβάρα έως το Δημοτικό θέατρο Πειραιά).
Ο Δήμος μας χωροταξικά συνορεύει άμεσα και σε μικρή μόλις απόσταση  με τις προαναφερθείσες περιοχές αλλά και με τον υπό-διαμόρφωση παραλιακό άξονα πλην όμως, στερείται συγκοινωνιακής προσβασιμότητας προς αυτό το νέο παραλιακό μέτωπο με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να είναι περικυκλωμένος από τόσα αναπτυξιακά έργα, χωρίς  προσβασιμότητα  και με έλλειμμα στρατηγικού προσανατολισμού προς αυτό το Νέο παραλιακό άξονα ανάπτυξης.
Με βάση αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης με σαφή προσανατολισμό προς το παραλιακό μέτωπο,  μέσω των προαναφερθέντων έργων, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος αποκλεισμού του Δήμου μας από αυτή την νέα  μακροχρόνια συντελούμενη ανάπτυξη, την οποία αν δεν μπορέσει να την καρπωθεί ο Δήμος μας, τότε θα είναι και αναπόφευκτος ο περαιτέρω πολύ-επίπεδος αποκλεισμός πιθανά και μαρασμός του.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έως τώρα πληροφόρηση μας, δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κάποια στρατηγική εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για το τι πιθανά πολλαπλασιαστικά οφέλη μπορεί να έχει ο Δήμος μας από αυτά τα νέα αναπτυξιακά έργα στην γειτονιά μας και το πώς θα τα αξιοποιήσει προς όφελος των Δημοτών του, έτσι ώστε να καταστεί ο Δήμος Αγίου Δημητρίου περιοχή κατοικίας και όχι Δήμος φιλοξενίας των πολιτών του ή των διερχόμενων συμπολιτών του από άλλους όμορους Δήμους.
Η παράταξη μας από καιρό τώρα, έχει υποστηρίξει την έλλειψη στρατηγικής και οράματος από την παρούσα Δημοτική Αρχή  για το μέλλον του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Συγκεκριμένα, η παράταξη μας έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις  για την εκπόνηση συνολικής συγκοινωνιακής και κυκλοφοριακής μελέτης για όλη τη περιφέρεια του Δήμου μας αλλά και ειδικότερα για την Λεωφόρο Αγίου Δημητρίου, οι οποίες με βάση τα νέα έργα υποδομής στον παραλιακό άξονα καθίστανται ακόμα περισσότερο  απαραίτητες και επείγουσες από ποτέ.
Τα νέα έργα υποδομής που ήδη συντελούνται στον παραλιακό μέτωπο είναι πάρα πολύ σημαντικά από οικονομική,  περιβαντολλογική, τουριστική σκοπιά, τόσο για τους άμεσα ωφελούμενους  με τα έργα εμπλεκόμενους Δήμους  όσο και για τους όμορους Δήμους.
Ο μακροχρόνιος ορίζοντας ανάπτυξης αυτών των έργων, μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο για την ανάπτυξη του Δήμου μας,  με ένα ακόμα χαμένο τρένο ανάπτυξης, τόσο για την απομείωση της υπεραξίας, της περιουσίας του ίδιου του Δήμου όσο και των Δημοτών του, αν δεν προετοιμασθεί έγκαιρα και δεν προσανατολιστεί στρατηγικά απέναντι στο νέο Παραλιακό μέτωπο ανάπτυξης.
Για τους λόγους αυτούς και με βάση το αναμφισβήτητο γεγονός της έλλειψης στρατηγικής & οράματος για το μέλλον του Δήμου μας, ο οποίος κινδυνεύει για μία ακόμα φορά να μείνει θεατής των εξελίξεων σε σχέση με αυτό τον αναπτυξιακό οργασμό των έργων που υλοποιούνται στην γειτονιά του, η παράταξη μας θεωρεί άμεσα σκόπιμο να αναλάβει την πρωτοβουλία για την υλοποίηση των παρακάτω προτεινόμενων ενεργειών:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1.      Εκπόνηση Νέας Συγκοινωνιακής & Κυκλοφοριακής Μελέτης για όλο τον Δήμο Αγίου Δημητρίου προσανατολισμένη και επικαιροποιημένη  προς τα Νέα έργα που υλοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο επειγόντως.
2.     Η Λεωφόρος. Αγίου Δημητρίου αφού επανασχεδιαστεί με επικαιροποιημένα στοιχεία  και ανακατασκευαστεί,  να συνδεθεί με τα υπό-Διαμόρφωση Νέα έργα του Παραλιακού Μετώπου της Αττικής με  προσανατολισμό προς αυτά, και με χρονικό ορίζοντα 10ετίας και να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της Νέας Συγκοινωνιακής/Κυκλοφορικής Μελέτης  όλου του Δήμου.
3.     Το Ρέμα Πικροδάφνης θα πρέπει – όσο είναι τεχνικά και μελετητικά εφικτό - πέρα από υδραυλικό έργο - να αποτελέσει και αυτό συνδετικό τμήμα  του υπό-διαμόρφωση νέου παραλιακού μετώπου και με πρόσωπο προς αυτό.
Προτείνεται  - κοινό μέτωπο δράσης/συνεργασίας με τους άλλους εμπλεκόμενους Δήμους και φυσικά με την Περιφέρεια Αττικής  – πέρα από τα εν εξελίξει έργα και μελέτες  - η επικαιροποίηση της μελέτης  του ρέματος πικροδάφνης, με πρόβλεψη  για κατασκευή  ποδηλατοδρόμου πάνω κατά μήκος της ροής του ρέματος, ο οποίος θα έχει αφετηρία την Ηλιούπολη και θα τερματίζει στο Π. Φάληρο, καθιστώντας το όχι μόνο ένα φυσικό περιπατητικό μονοπάτι αλλά και ένα νέο συγκοινωνιακό δίαυλο σύνδεσης με το νέο παραλιακό μέτωπο συνδέοντας ήπια τον Δήμο μας με τα υπό-κατασκευή αξιοθέατα της παραλίας. Σε δεύτερο στάδιο θα μπορούσε ίσως αυτός ο προτεινόμενος ποδηλατοδρόμους να συνδεθεί και με τους άλλους 2 εν εξελίξει ποδηλατοδρόμους του Δήμου Αθηναίων εφόσον αυτό κριθεί εφικτό τεχνικά / οικονομικά.
4.     Προτείνουμε την Σύσταση Δια-παραταξιακής Επιτροπής Διεκδίκησης, με Πρόεδρο κοινής αποδοχής - εκτός Παρατάξεων & Δημοτικού Συμβουλίου - για την υλοποίηση των παραπάνω προτεινόμενων ενεργειών/δράσεων με παραστάσεις στο ΥΠΕΚΑ - Υπ. Εσωτερικών, Περιφέρεια Αττικής και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο, άμεσα.
Για την «Δημιουργική Ενότητα για Ανθρώπινη Πόλη»
          Φάνης Οικονομάκος,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
Στους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων:
Κα Μαρ. Ανδρούτσου
Κο Χρ. Πρεκετέ
Κ.κ  Μαν. Παπαδακάκη & Νικ. Βρεττό.
Κο  Βασ. Κουτσοβασίλη
Κα  Παναγ. Δήμου


1 σχόλιο:

  1. Η μοναδική πρόταση για το μέλλον του Αγίου Δημητρίου με όραμα και στρατηγική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή