Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ"


Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Διαβάτης Δημοσιογράφος στο kontra channel , ο οποίος κάλεσε τον Φάνη Οικονομάκο επικεφαλή της παράταξης «Δημιουργική Ενότητα για Ανθρώπινη Πόλη» να απευθύνει χαιρετισμό προς τους ομιλητές και το ακροατήριο:
Παίρνοντας τον λόγο ο Φάνης Οικονομάκος είπε:

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 ΦΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ
Φίλες και φίλοι
Συνδημότες και συνδημότισσες,

Σας καλωσορίζω σε αυτή την εκδήλωση, που είναι μια διαφορετική συνάντηση από τις συνηθισμένες.
Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τους αγαπητούς ομιλητές μας με την αλφαβητική τους σειρά, διότι όλοι τους είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι και καταξιωμένοι στον ρόλο τους  και μας τιμούν με την παρουσία τους εδώ σήμερα.


Είναι οι κύριοι:
ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  Ιατρός
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΕΥ ΠΡΑΤΕΙΝ
ΣΑΚΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  ΠΡΩΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΟΕ (Πανελλ. Κέντρο Οικολ. Ερευνών)
και φυσικά τον φίλο οργανωτή και συντονιστή της ομιλίας μας σήμερα τον Γιάννη Διαβάτη δημοσιογράφο στο kontra channel.


Σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα υπαρκτά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας, λόγω του αδιέξοδου που μας έχει φέρει όλους η υφιστάμενη κρίση.
Αφορμή για εμένα προσωπικά στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση ήταν η απαίτηση των δημοτών μας, διότι κατά τις συνεχείς επισκέψεις μου πόρτα-πόρτα , γειτονιά γειτονιά στα σπίτια εδώ στην περιοχή μας, στον Άγιο Δημήτριο, διαπίστωνα ολοένα και περισσότερο την αγωνία τους σε σχέση με όλα αυτά τα οξυμένα  καθημερινά προβλήματα, που τους έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και οι συνεχείς ερωτήσεις τις οποίες μου υπέβαλλαν σχετικά με όλα αυτά τα θέματα και τις προτεινόμενες λύσεις τους.
Όμως, στην σημερινή μας εκδήλωση θέλουμε να αναδείξουμε  και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου σε σχέση με την κοινωνία, με τους ανθρώπους και τα καθημερινά προβλήματά της γραφειοκρατίας, της αδυναμίας των πολιτών να παρακολουθήσουν την πολυνομία του συστήματος, τόσο των κρατικών φορέων όσο και των ιδιοκτητών κυρίως (τράπεζες).
Οι άνθρωποι της πόλης είναι η ψυχή της, και είμαστε όλοι εμείς, τα νήπια, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες  και οικονομικοί μετανάστες,  οι οποίοι έχουν ανάγκες και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εμείς σαν τοπική αρχή έχουμε υποχρέωση και καθήκον να τους στηρίζουμε.
Όμως, οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ιδανικές για να μπορούν πολλοί συνδημότες μας να αντιμετωπίσουν την επιβίωση τους, είτε διότι η γραφειοκρατία έχει γίνει γάγγραινα είτε την πολυνομία δεν είναι δυνατό να την παρακολουθήσει κανείς, είτε διότι δεν γίνεται σωστή ενημέρωση. Αλλά, το οικονομικό πρόβλημα είναι η κύρια αιτία που πολλές φορές αναγκάζει πολλούς συμπολίτες μας να μην μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους και πολλές φορές χάνουν τα δικαιώματά τους γιατί δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.
Εδώ πρέπει να υπάρχει η παρέμβαση της τοπικής αρχής,  να οργανώσει  και να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών μια υπηρεσία δίπλα στον συμπαραστάτη του πολίτη με νομικούς και οικονομολόγους.
Επίσης, με ειδικούς στα θέματα εργασίας, υγείας, ασφάλισης, χρηματοδότησης και σχέσεων με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Μπορεί φυσικά σε αυτό το σκοπό να συνεργάζεται και με εθελοντές συμπολίτες μας,  ειδικά σε αυτά τα θέματα για να βοηθούν και να καθοδηγούν σωστά τους συμπολίτες μας και να λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Δυστυχώς, παρά το γεγονός, του ότι προβλεπόταν μία τέτοια υπηρεσία και από τον Καλλικράτη, Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ αυτό το θεσμικό όργανο δεν συστήθηκε ποτέ στον Δήμο μας…Η Τοπική Αυτοδιοίκηση. και οι άνθρωποι οι οποίοι την υπηρετούν είναι ένας θεσμός ο πιο κοντινός στον πολίτη. Πρέπει  ο Δημότης να σταθεί όρθιος και επιβάλλεται η κεντρική εξουσία να καταλάβει ότι οι Δήμοι έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν κάθε μορφή στήριξης στους πολίτες τους.
Ακόμη, το κεντρικό κράτος πρέπει να αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους προς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. και να παραχωρεί τις αρμοδιότητες της αλληλεγγύης και της μέριμνας, φυσικά με τους απαιτούμενους πόρους και όχι να νομίζει ότι είναι ανταγωνιστές του οι Δήμοι, όπως κάνει μέχρι σήμερα, καλλιεργώντας το πελατειακό κράτος του ρουσφετιού και της αναποτελεσματικότητας.
Φίλοι μου,
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους σημερινούς καιρούς είναι πολυσύνθετος και η εποχή που εξέδιδε πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου έχει περάσει.
Σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο ζωντανής παρουσίας στην πόλη, ρόλο αποφασιστικό στην αναπτυξιακή πορεία, ρόλο καθοδηγητικό στις κοινωνικές συνεργασίες και πρέπει να βοηθάει και να συνεργάζεται με όλους τους φορείς της πόλης.
Πρέπει να είναι η ομπρέλα κοινωνικής προστασίας και φροντίδας με έμπρακτη συμπαράσταση στους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες,  με κοινωνικές δομές και δράσεις και προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, όπως είναι :
Η σωστά προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες κρίσης, λειτουργία των:
·                    Παιδικών σταθμών
·                    Προγράμματα βοήθειας στο σπίτι
·                    Κοινωνικό παντοπωλείο
·                    Επισιτιστικά προγράμματα με την εκκλησία και φορείς αλληλεγύης
·                    Προγράμματα προληπτικής ιατρικής στα ιατρεία
·                    Κοινωνικό φαρμακείο
·                    Κέντρο οικογενείας
·                    Προγράμματα συμβουλευτικής
·                    Κοινωνικό φροντιστήριο
·                     Εξειδικευμένο Γραφείο πληροφόρησης (ανέργων)
·                    Προγράμματα στήριξης γυναίκας
·                    Στήριξη των ΚΑΠΗ
Όλα αυτά είναι δομές, τις οποίες ο Δήμος οφείλει να λειτουργεί. Εμείς σε αυτά τα αυτονόητα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι, διότι είναι η ανάγκη του σήμερα για τους συνανθρώπους μας.
Φίλοι μου,
Θα μπορούσα να πω ακόμα περισσότερα για το κοινωνικό μας πρόγραμμα, όμως σήμερα είναι μια συνάντηση που πρέπει να δώσουμε το χρόνο στους αγαπητούς καλεσμένους, να μας ενημερώσουν και να μας προτείνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που μας δημιούργησε η κρίση.
Αν δεν προλάβουμε, σήμερα, να σας δώσουμε τις απαντήσεις που χρειάζεστε, έχουμε προβλέψει μία φόρμα υποβολής του ερωτήματος σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την προτεινόμενη λύση τους μετά το πέρας της σημερινής εκδήλωσης και προτείνω για όσους από εσάς το κρίνετε σκόπιμο να τη συμπληρώσετε και να τη δώσετε στην γραμματεία της εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία όλων σας εδώ και ελπίζω να σας δοθούν λύσεις -  για όσο το επιτρέψει ο χρόνος μας σήμερα - από τους αγαπητούς και καταξιωμένους ομιλητές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου